Spelberoende

Spelberoende är något som uppkommer i media på olika sätt, det uppmärksammar att allt fler drabbas och att det är ett utbrett missbruk i många länder. Men trots detta så upplevs det också som att det kommer allt mer reklam kring just olika spel och spelsidor. Hur kommer det sig då att reklamen och utbudet blir fler, trots att det är så många som är svårt drabbade av detta beroende? Behöver samhället inte gemensamt ta ansvar för missbruket eller är det istället ett sätt för fler företag att tjäna pengar i hopp om att alla bär eget ansvar över sitt välmående?

Tillgänglighet av spel i Sverige

I Sverige har spelbutiker funnits länge runtom i landet, även spelmaskiner har synts till på restauranger och till och med i vissa affärer. Idag har detta dock brett ut sig ännu mer då det nu även finns på Internet. Genom Internet växer sig detta lavinartat vilket innebär att vem som helst har tillgång till spel i olika former.

Att ha ett spelberoende, eller beroende i någon form, måste vara otroligt jobbigt både för personen i fråga men även för dess omgivning. Det kan vara svårt för en beroende att inse och allra minst erkänna att där finns ett beroende. Kanske det först ser ut som en hobby, men att detta intresse sedan mer eller mindre tar över ens liv. Det kan låta dramatiskt men det är de konsekvenser som blir av en beroende persons tillvaro.

För att få hjälp med ett beroende behöver också personen vilja ha hjälp själv. Det går ej att tvinga fram en hjälp om någon ej är mottaglig för den. Det ser dock ut som att det finns hjälp att få mot alla sorters beroenden, sedan tar det olika lång tid för den enskilde innan beroendet är lindrat. Men hur skall då en spelberoende person lyckas stå emot att spela när frestelsen kan komma så snart en reklam visas? Reklam för spel komer lite varstans, det finns på TV, reklam på Internet som kommer upp och även som reklam till e-posten.

Hur kan samhället hjälpa de som behöver hjälpen? Finns det någon möjlighet att på något sätt minska reklamen så att färre riskerar att frestas? För lockande kan det låta när det ges bonusar på olika spelsidor när den första insättningen görs, det låter bra med snabba pengar. En vinst kanske görs i början, men sedan kommer förlusterna. Hur kan samhället avhjälpa detta så att färre drabbas? Ett steg kan vara att minska reklamen. Ett annat kan vara att uppmärksamma problematiken kring spel, påvisa att det är lätt att fastna och istället visa var hjälpen finns och vad det finns för behandlingar.

En sak är dock säker och det är att aldrig skämmas för ett missbruk. Att istället våga be om hjälp då det finns mycket hjälp att få, oavsett var den enskilde befinner sig.