Beroende av TV-spel?

TV-spel har funnits i några årtionden i Sverige nu. De första spelen var inte så avancerade jämfört med hur de ser ut idag, men på den tiden så var det stora genombrott i tekniken. Grafiken förr var många steg från hur det ser ut idag. En animerad figur kan se näst intill verklig ut.

Bland TV-spel finns det många spelar, både gamla som unga sitter framför skärmen och spelar. Lever sig in i spelet och tar sig an utmaningen. Det finns allt från spel där olika banor skall klaras till att spela olika sporter till andra musik- och dansspel. Många spel kan vara väldigt givande, som till exempel sportspel där det krävs att spelaren själv rör sig framför skärmen. Sedan finns det spel där många istället blir beroende av TV-spel.

Beroende eller inte?

Att definiera vem som är beroende eller inte kan vara en svår fråga. Var går gränsen för att vara beroende av något? Är det när någon spelar något för mycket än genomsnittet, eller är det andra faktorer som också spelar in?

Går spelet ut över sitt arbete eller studier så bör det i alla fall räknas som ett beroende, när människor har svårt att stänga av så att även går ut över sömnen. Det är ett negativ spiral som behöver brytas.