Gör dig kvitt alkoholmissbruk

Att missbruka alkohol är faktiskt vanligare än man kan tro. Många dricker i tysthet och kollegor, vänner eller familjemedlemmar är ofta ovetande om problemet. Men hur blir man kvitt ett alkoholmissbruk? Det finns många strategier, men en av dem handlar om att byta en dålig vana mot en annan. Det ska vi titta på nedan.

Så blir du kvitt en dålig vana

Forskning tyder på att det enklaste sättet att bli kvitt en dålig vana är genom att byta ut den mot en ny. Den som vill sluta röka kan göra det genom att prova velo ice cool snus, som ger en liknande känsla. Velo ice cool snus kan vara ett alternativ även för dig som dricker för mycket alkohol. Snus är visserligen en annan substans och påverkar kroppen på ett annat sätt, men det är fortfarande ett ämne som triggar positiva känslor i kroppen. Därför kan det vara ett sätt att minska suget efter alkohol. Du byter helt enkelt ut en lyckosubstans mot en annan.

Vikten av gemenskap

Att gå med i en stöttande gemenskap som tillsammans arbetar för att bli kvitt missbruket är ofta halva jobbet. När man har ett missbruksproblem vill man ofta dölja det. Man tror att man har en mörk hemlighet och känner ofta en viss skam eller skuldkänslor samt att andra skulle döma en. Att öppna upp sig och våga berätta om sina problem, känslor och farhågor med andra gör att man lättar på trycket. Det är terapeutiskt på flera sätt och gör det betydligt enklare att ta sig igenom besvären.

En gemenskap av något slag är rekommenderat vid alla typer av missbruk. Att träffa en coach eller terapeut kan också vara viktigt, men att även träffa andra som sitter i samma båt är ofta väldigt värdefullt.

Alkoholmissbruk