Så drar du ned på snusandet

Oavsett vilket beroende du har är det bra om du återtar kontrollen. När det gäller beroenden som snusande och rökande kan du till exempel hålla koll på om du går till överdrift och regelbundet ökar intaget. Då kan du behöva fundera över om du kanske ska sluta.

Har du snusandet under kontroll och bara njuter av en prilla efter maten kan du överväga att prova All White snus som är en ny snustyp utan tobak. Istället används så kallade växtfiber i själva tillverkningen. Nikotinet och smaktillsatsen tillsätts efteråt. Om du upplever att du har ditt snusande under kontroll kan du likväl överväga att prova nikotinfritt snus som du också hittar på snusnetto.se. Det kan vara en smart väg att gå för att dra ner på nikotinberoendet.

Gå över till portionssnus

Det finns åtgärder du kan ta till för att ta ett första steg mot att trappa ner. Genom att välja portionssnus och på så sätt minska ner dosen varje gång du snusar är du på god väg att bryta gamla vanor. Om du upptäcker att du går igenom en hel dosa om dagen är det läge att göra något. Det första du ska göra är att se till att du inte har det stressigt runt omkring dig eftersom det triggar ditt beroende. Du måste också förbereda dig mentalt och göra upp en plan som du följer. Har du problem med att trappa ner finns det hjälporganisationer du kan vända dig till för att få tips och råd.

Ibland måste du identifiera beteenden som gör att snusandet har blivit en vana och försöka bryta dem. Många tycker till exempel om att snusa direkt efter maten, eller plockar fram dosan så fort de sätter sig i bilen. Prova att byta ut dessa vanor mot andra vanor som till exempel tuggummi i kombination med motivationspoddar.