Alkoholmissbrukande förälder

Många barn växer upp med en eller båda föräldrarna som är beroende av alkohol. Som kommer hem efter arbetet för varva ner och dricker då alkohol. Som dricker alkohol till maten mer än annan måltidsdryck. Som dricker extra på helgerna för att fira att det är helg och ledighet stundar. Många ursäkter bakom och ofta något som skall firas.

Hur påverkar alkoholen barnen? När förstår barnen att det är något som är fel? Barn känner säkert av i tidig ålder om det är något som inte står rätt till, men samtidigt kan det vara svårt att definiera vad för ett barn om det är det barnet är van vid. Kanske är det först när barnet blir äldre den förstår innebörden av ett alkoholmissbruk, när barnets behov inte tillgodoses utan när annat kommer emellan.

Har barn en alkoholmissbrukande förälder och den andra inte är drabbad, så har säkert barnen ofta fått höra bråk kring just alkoholen. En förälder som försöker ta kontrollen men som inte lyckas då det egentligen är professionell hjälp som behövs. Människan i sin natur vill hjälpa varandra, tron finns där att alla kan hjälpa varandra. Men ett missbruk är djupare än så, där behöver ofta en utomstående person gå in för att bryta mönster och vara till hjälp.