Recept – triggar beroendet?

Många människor är uppkopplade mot Internet många timmar per dag. Det är sociala medier som lockar men även de senaste nyheterna som går att få uppdaterat snabbt. På de sociala medierna går det att följa andra människor, att ständigt hålla sig uppdaterade om vad de gör och vad de publicerar online. De sociala medierna kan bidra till att människor känner sig mindre ensamma, de har närhet till både bekanta och obekanta, lär känna människor över Internet om ej på riktigt. Det är lätt att närma sig människor på ett nytt sätt än tidigare. Kanske är det en liten del av varför många är uppkopplade så mycket.

Bloggar

Bloggar är något även det som har blivit populärt på Internet. Det kan ses som en form av dagbok, där någon delar med sig av sin vardag, men med andra människor än bara sig själv. Andra bloggar kan vara till stor hjälp för andra, bland att matbloggar. Genom dessa går det att hämta olika inspiration för mat och recept för att själva prova i sitt kök. Men finns det risk för att alla recept blir triggar igång beroende för en mat-missbrukare? Kan bilderna och beskrivningar av recepten och smaken av maten göra att beroendekänslan startar igång?

Vad triggar beroendet?

Det kan vara svårt att veta vad som just får var och ens beroende att starta igång, detta är högst individuellt. För några kan det krävas mindre än vad det gör för andra. Det handlar om hur djupt rotat beroendet sitter och hur det har uppkommit från start. För någon kan bara doften av något göra att missbruket tar fart och för andra kan det räcka med tanken och att inte kunna stoppa det. Att sätta sig i en annan människas missbruk är väldigt svårt, det går ej att veta vad den andra människan känner och hur känsligt det är. De som har ett missbruk, som har erkänt det för sig själv, kan ha det väldigt svårt att få vardagen att gå ihop. De vet hur de påverkas och vet att de ständigt får leva med dragning efter sitt beroende innan de sökt professionell hjälp. Människor som ej har erkänt missbruket för sig själva eller andra, där är det möjligen mer omgivningen som påverkas än personen själv. Oavsett hur det ser ut och vilket missbruk någon har, så är det viktigt att få så snabb hjälp som möjligt. Det finns hjälp att få, det gäller bara att våga erkänna och inse sitt missbruk.