Är du en mobilmissbrukare?

Missbruk kan ta olika former. Vissa missbruk påverkar dig fysiskt och kan på så sätt vara synligt. Andra missbruk kan vara svårare och kan påverka dig negativt psykiskt. I dagens samhälle lever vi ständigt uppkopplade med våra mobiler. Vi delar med oss av våra liv på sociala medier och bjuder in både vänner och främlingar i våra privata stunder. Vi kan nu hitta vänner på andra sidan jorden med några klick. Medan det verkar som att vi är mer sammansvetsade än någonsin finns det de som menar att ett frekvent mobilanvändande gör oss mer ensamma. Medan det råder delade meningar finns det några säker som kan hjälpa dig så att du inte blir en mobilmissbrukare.

Ta ett enkelt test

Att veta om du befinner dig i ett mobilmissbruk är kanske inte så lätt att ta reda på. Det finns dock många tester att ta online som kan ge dig en uppfattning. Många upplever att de spenderar för mycket tid framför sin mobil. Eller upplever att de blir stressade om batteriet skulle ta slut. Om du upplever ditt mobilanvändande som ett problem finns det hjälp att få. Du kan börja med att ta reda på hur mycket du använder din mobil. Detta kan du nu enkelt göra med appar som till exempel Moment. Denna app fungerar mycket enkelt. När du installerat appen mäter den skärmtiden du spenderar under en dag och du får på så sätt en uppfattning. Många upplever detta som ett uppvaknande och väljer därefter att begränsa sin skärmtid med hjälp av inställningar. Att bara vara medveten om hur mycket du använder mobilen kan även det hjälpa dig att sätta gränser.

Psykiskt mående och mobilen

Apple introducerade iPhone år 2007. Sedan dess har världen genomgått en digital förändring. Främst bland unga människor. Enligt en artikel i SvD menar forskare att ökad skärmtid kan leda till depression och ångest. Utöver det menar samma artikel att det kan leda till ökad ensamhet. Något man tänker borde motverka ensamhet bidrar istället till det. Många unga väljer idag att umgås virtuellt istället för i verkliga livet. Vilket kan skapa en falsk verklighetsbild då alias identiteter kan uppstå online och många kan uppge sig för att vara någon de inte är. Om du har en tonåring i huset tänk på att prata med ditt barn. Var uppmärksam om ditt barn isolerar sig mycket och utbilda ditt barn om psykiskt välmående. Fysiska missbruk som ger uttryck fysiskt kan behandlas på ett annat sätt. Ett drogmissbruk som ger en förstoppad mage kan behandlas med Microlax och en fysisk skillnad kan märkbart synas. Att behandla ett missbruk som inte syns fysiskt kräver andra insatser. Att starta en dialog är en bra start.