Alkohol bland unga

Ett alkoholmissbruk kan vara svårt att upptäcka i ett tidigt stadium. Alkoholmissbruk kan synas utåt och ute på stan på de som är djupt beroende och där det har pågått under en längre tid. Men för de personer där det är relativt nytt uppkommet så är det betydligt svårare att se det och för att kunna hjälpa i tid.

Alkohol bland unga människor är väldigt tillgänglig. Ungdomar under 18 år har lätt att få tag i det på fester och kanske bland äldre vänner som köper ut till en. Det finns även en svart marknad för detta så länge det finns pengar att betala med. För ungdomar är alkoholen svår att hantera. Det krävs inte mycket för en att bli påverkad och med detta kommer det även ett grupptryck. När alla andra på en fest dricker alkohol så är det svårt att stå ensam att inte dricka, på det sättet får flertalet ungdomar i sig alkoholen.

>Att gå på barer och klubbar är åldersgränsen 18 år, medan det är 20 år för att köpa alkohol i butiken. Detta blir dubbla budskap från samhället, det säger egentligen att ungdomar är redo för detta ansvar vid 18 år, när de blir myndiga. Varför är det då inte okej att köpa i butik också till en ålder av 18 år?

Kanske behöver åldern även på barer höjas istället till 20 år? När ungdomarna är lite mer mogna, när de har utvecklats lite till. För är egentligen alla redo vid så ung ålder som 18 år egentligen, bäddar inte detta för att fler skall drabbas av ett beroende? Att försätta sig i situationer som man ej är redo för under gymnasietiden? Detta är något som i slutändan blir individuellt, några är mer mogna än andra. Detta skulle bli en fråga även vid 20 års ålder, för alla är inte redo och mogna då heller och frågan är om inte detta skulle passa in i vilken ålderskategori det än sattes?