Enarmad bandit

De enarmade banditerna, spelmaskiner, är något som har funnits med i många år. Förr var de vanliga på diverse restauranger, idag syns de alltmer sällan i fysiskt format ute. Idag finns de mer tillgängliga via spelsidor på Internet. Även på kryssningsfartyg är de vanligt förekommande.

Detta är en form av spel där det skall bildas tre lika symboler på en maskin, vid tre lika ges en viss vinst beroende på vilken symbol som kommit upp. Det krävs inte många tryck och det går snabbt, kanske är det därför det har blivit så populärt. Att tillägga är att det av säkerligen flertal personer upplevs som spännande gör att det är bäddat för att fastna i denna maskin.

Genom snabba spel, och ibland snabba pengar, gör att många människor kan fastna i det. Det blir tillslut ett beroende, ett missbruk, där hjälp behövs för att ta sig ur det. Ofta kanske en person inte själv ser att det är ett beroende, det rullar på och det ses som ett fritidsintresse. Istället är det personer i omgivningen som lägger märke till ett annorlunda beteende, som märker att det inte står helt rätt till.

På kryssningsfartyg är det lätt att syna att dessa spelmaskiner gör människor helt fascinerande. De stoppar i små mynt i maskinen och trycker på knapparna för fullt. Emellanåt kan det höras att en vinst är kommen och pengar rasslas ur maskinen. Människor fastnar med blicken, ser sig inte runt om, trycker och stoppar i pengar till antingen en stor vinst har utbetalats eller till mynten är slut. Det är fascinerande ändå, hur en maskin kan få en person så fast, hur några symboler som snurrar kan få en människa så beroende.