Matmissbruk

Mat är något som är nödvändigt för alla människor för att överleva. För andra människor är mat så mycket mer än detta, det har gått så långt att maten har blivit ett beroende. Missbruk av mat är inte något som det står så mycket om, om informationen inte letas efter. Vad kan detta bero på? Hur kommer det sig att det står mer om exempelvis spelmissbruk när det är många drabbade även inom matmissbruket?

Skam att äta

Många som har ett matberoende känner en skam när de äter offentligt. Det kan ha gått så långt att de hellre äter i ensamhet, för att ingen annan skall misstänka något kring beroendet. Ett matmissbruk går ofta hand i hand med en ätstörning. Personer som ej har koll över sin matsituation att det går överstyr åt olika håll.

Mat-missbrukare vill gärna äta hela tiden, de är besatta av tanken på mat. Genom att ha något att äta ständigt så har de kontroll över situationen. När maten tar slut så börjar då jakten på ny mat för att ständigt få något i munnen. Detta kan resultera i slutändan av hetsätning, att äta och äta för att sedan må så dåligt att det behöver kräkas upp. Observera dock att matmissbruket ej behöver ta sig denna väg, det finns matberoende som behåller allt de äter och då slutar det istället vanligtvis i en ohälsosam övervikt.

Oavsett vilket form av matmissbruk en person har så måste det vara väldigt tufft. Mat finns tillgängligt för alla, överallt och på dygnets alla timmar. För den som har hamnat i ett sådant beroende har lång väg att vandra tillbaka.