Konsekvenser av långvarigt drogmissbruk

Konsekvenserna av ett långvarigt missbruk är många och kan vara ödesdigra. Särskilt när det kommer till drogmissbruk av olika slag är bieffekterna tydliga, och orsakar stor skada både fysiskt och psykiskt. Vissa av dessa effekter går över när man slutar missbruka, andra behöver man få hjälp med att ordna eller lära sig leva med.

Dåliga tänder och munhälsa

Särskilt för de som missbrukat centralstimulantia är tänderna bland det första som tar stryk. På grund av upprepade rörelser i käken och att vissa medel fräter på tänderna, orsakar ett sådant missbruk stor skada.

Som tur är går tänder att laga, det finns hjälp för ilningar i tänderna och munnen går oftast att återställa till nästan som ny. Det kan kännas skamfyllt att gå till tandläkaren med dålig munhälsa, men tänk på hur bra den kommer vara när du väl är klar.

Ryckningar i kroppen

En typiskt bieffekt av drogmissbruk är ryckningar i kroppen, så kallade tics. Detta kan vara allt från att käken rör sig onormalt, till skakiga händer eller att hela kroppen rycker okontrollerat. Det kan se obehagligt ut men många vet inte ens om det.

Dessa ryckningar är svåra att bli av med, men brukar lindras med tiden när man blivit ren från sitt missbruk.

Inre demoner

Den värsta konsekvensen av drogmissbruk är oftast den som sitter inne i ens huvud. Droger har en tendens att skapa vanföreställningar och förstöra psyket på många sätt. Dessutom kanske man under sitt missbruk har gjort saker man inte är stolt över. Dessa kan också komma tillbaka och vara väldigt påfrestande för psyket.

Många före detta missbrukare medicinerar för att hålla hjärnspöken borta, kombinerat med år av psykoterapi eller KBT. Det viktigaste är att veta att man inte är ensam och att det finns hjälp att få.