Missbruk och beteende

Oavsett vilken typ av missbruk en människa lider av finns det vissa tecken och symptom som avslöjar att något inte står helt rätt till. Ett klassiskt sådant är den personliga hygienen, vilket inkluderar kläder och de egna omgivningarna. En person som till exempel sitter uppe och spelar halva nätterna får ofta ett lite ovårdat yttre, och köket fylls av disk och ett berg med pizzakartonger.

Vid alla former av missbruk brukar själva föremålet för beroendet hamna allt mer i fokus medan praktiska saker som matlagning och arbete verkar mer och mer oviktiga. Detta har även omvänd effekt, då vägen ut ur samma missbruk också innebär att skapa nya rutiner och få en mer strukturerad tillvaro. En så enkel sak som att anlita ett städbolag som qleano.se/ kan bli ett av de många stegen i vägen mot ett liv som är rent från droger, spel och alkohol då den yttre röran lätt manifesterar sig på den inre.

Subtila tecken

Om du misstänker att en vän, en familjemedlem eller en kollega har börjat få problem med exempelvis spel eller substanser är det viktigt att gå försiktigt tillväga. Att bara slänga ur sig ”du borde sluta supa” i fikarummet kommer leda till konflikter och problem för alla inblandade, och är säkerligen ingen terapeutisk metod för den som missbrukar.

Det första du behöver göra är att hålla utkik efter vissa tecken. Har en kollega börjat se trött och hängig ut, fått kortare stubin eller ett ovårdat yttre kan det vara symptom på spelmissbruk eller alkoholism. En vän som aldrig äter mer en en liten sallad på restaurangen men börjar gå upp i vikt ordentligt kan ha fastnat i ett matberoende och en släkting som aldrig kan betala hyran men alltid har nya kläder kan ha hamnat i en ond cykel av shoppingmissbruk. Var uppmärksam mot förändringar i beteendet men försök att inte döma eller att kommentera för mycket.

Skaffa hjälp

Om du inte är utbildad terapeut eller läkare är det högst sannolikt att du behöver anlita en expert för att få bukt med problemet. Ett första steg kan vara ett ringa en hjälplinje för att få råd om hur du kan gå tillväga och vart du kan vända dig. Du kan hjälpa din närstående genom att finnas där och att sköta vissa praktiska saker, men till syvende och sist är det upp till dem om de ska klara av att komma över sitt missbruk. Att ha pålitliga och lojala personer omkring sig är dock en stor hjälp för den som har det jobbigt och genom att hålla en låg men bestämd profil kan du visa att du bara vill dennes allra bästa.